Categories: Новости

Який вигляд міг би мати сучасний ЛуАЗ-969M (фото)

Незалежний український дизайнер Роман Прядко представив своє бачення новітнього позашляховика LUAZ-969-M. Цей віртуальний проєкт є оновленою версією культового ЛуАЗ-969 “Волинь” модифікації М, який вперше був випущений у 1979 році. Про це інформує mauto.

Протягом 1979-1992 років Луцький автомобільний завод випускав позашляховик ЛуАЗ-969, який був розроблений на основі моделі ЛуАЗ-969А. Ця модель стала другою модернізацією легендарного ЛуАЗ-969А.

ЛуАЗ-969М вирізнявся свіжим дизайном, модернізованим салоном, незалежною гальмівною системою та покращеною прохідністю. Він мав наступні габарити: довжина складала 3385 мм, ширина — 1560 мм, висота — 1770 мм, колісна база — 1800 мм, колія ззаду — 1320 мм, а колія спереду — 1325 мм. Автомобіль мав кліренс у 280 мм і загальну вагу 960 кг.

ЛуАЗ-969M, який продавався в СРСР, оснащувався тим же двигуном, що і ЛуАЗ-969А. Він споживав 10 літрів на 100 км при швидкості 60 км/год, а максимальна швидкість складала 85 км/год.

Маловідомий факт, але у 1980-х роках ЛуАЗ-969М кілька років підряд експортувався до Італії, де його адаптували до місцевих вимог і оснастили двигунами Ford.

Після 2001 року Луцький автозавод припинив виробництво ЛуАЗ. Нині заводом керує корпорація “Богдан Моторс”, яка з 2006 року займається виробництвом автобусів у Луцьку.

Наразі в Україні існують спроби відновити бренд ЛуАЗ, проте ініціатива виходить не від “Богдан Моторс”, а від компанії Luaz Motors. Під брендом LUAZ вони випускають обмежену кількість компактних електричних пікапів LUAZ, створених на базі китайських електромобілів EEC L7e.

Окрім цього, Роман Прядко нещодавно представив декілька концептуальних проєктів, які мають на меті відродження автомобілів, що раніше випускались у Запоріжжі та Луцьку. Одним з таких є віртуальний позашляховик LUAZ MANDRY, створений для подорожей та відпочинку на природі.

Ще один віртуальний проєкт Романа Прядка — LUAZ-969-M restyling 2025, який показує, як міг би виглядати оновлений ЛуАЗ. Цей концепт вийшов настільки реалістичним, що складається враження, ніби автомобіль вже готовий до випуску. Проте ймовірність залучення інвестицій та відновлення виробництва під брендом ЛуАЗ залишаються невеликою.

Vlad

Recent Posts

Водіїв в Україні можуть штрафувати за пасажирів: кого стосується

В Україні культура використання автомобільних ременів безпеки залишається на дуже низькому рівні. Статистика показує, що…

2 недели ago

ТОП-10 старих авто, які без поломок можуть проїхати понад 500 000 км

Сучасні автомобілі вважаються надійними, якщо вони можуть проїхати 200 000 км без серйозних технічних проблем.…

2 недели ago

Renault здивував: яку цікаву деталь приховує найдешевша модель (фото)

Dacia Sandero 2025 року – це бюджетний хетчбек, який є найдоступнішою моделлю від Renault на…

3 недели ago

На український ринок вийшов новий автомобільний бренд Ineos (фото)

На автомобільному ринку України з’явились позашляховики від нового британського бренду Ineos. Однією з найпопулярніших моделей…

3 недели ago

Уряд готує нові зміни для водіїв: чого очікувати

В Україні найближчим часом очікуються значні зміни у процедурі видачі водійських посвідчень. Законопроєкт №8082, який…

3 недели ago

Поліцейський розповів, на які авто найчастіше звертають увагу патрульні

Зупинка автомобіля поліцією в Україні чітко регламентована і здійснюється лише за наявності певних підстав. Найчастіше…

3 недели ago