Сьогодні українці платять податок з «елітних» автівок, які коштують від 1 млн 396 тис грн. Розмір податку — 25 тисяч гривень щороку. Втім депутати планують ввести податок на всі автомобілі, вік яких старше 5 років від їх виробництва. А, оскільки українськіводії їздять переважно на старих автомобілях, тому і нова плата торкнеться більшості.

Тепер податок платитимуть усі з будь-якого виду транспорту, будь то автобус, легковик або мотоцикл. І не важливвартість авто.  Платіжки надсилатимуть громадянам за місцем реєстрації власника авто.

Які суми побачать водії?

25 тис. грн нікуди не подінуться. Їх як платили (або повинні платити) власники «елітних» автомобілів, так і будуть платити.

Податок на все авто старше п’яти років будуть вважати за спеціальною формулою: Ставка = Ставка базова х К двигуна х К віку х К екологічний Розберемо формулу. Якщо автомобіль на бензині, то Ставка базова — 200. Якщо на дизелі — 300. Коефіцієнт двигуна — це об’єм двигуна, розділений на 1000 куб см. Коефіцієнт віку — вік автомобіля мінус п’ять. Екологічний коефіцієнт залежить від відповідності автомобіля екологічним стандартам: Євро-2 і нижче — 4; Євро-3 — 3; Євро-4 — 2; Євро-5 — 1,5; Євро-6 і вище — 1.

Скільки треба буде заплатити? Наприклад, є автомобіль на бензині з двигун 2200 см³ На шостий рік після дати виробництва авто його власнику прийде платіжка від фіскальної служби на суму 660 гривень. І щороку цифра буде більше. Так, на сьомий рік — це буде вже 1320 грн. А машина на дизелі з ще більшим обсягом двигуна стане зовсім невигідною. Наприклад, десятирічне авто з об’ємом двигуна 3000 см³ обійдеться власнику в 9000 гривень щорічно. З двигуном на 1000 см³ — 3000. З огляду на те, що середній вік автомобілів в Україні 20 років, цифри в платіжках будуть набагато серйозніше. За старий автомобіль на бензині, якому 19 років з двигуном 1300 см ³, доведеться щороку платити близько 11 тис. гривень.