Пн. Жов 14th, 2024

Водія не покарають: назвали помилку копів, яка робить незаконним будь-який штраф

В Україні чимало водіїв не оскаржують штрафи за порушення правил дорожнього руху, роблячи такий вибір так через небажання стикатися з бюрократією або через визнання своєї провини. Утім, є випадки, коли робити це просто необхідно, адже копи нерідко припускаються серйозних процедурних помилок, які можуть призвести до скасування штрафу, пише mauto.

Як приклад, нещодавно П’ятий апеляційний суд міста Одеси розглянув справу №947/15395/23, в якій водій кросовера Mazda отримав штраф у 680 гривень за порушення правил паркування. Чоловік був категорично не згоден і звернувся до суду з оскарженням. У рамках судового розгляду стало відомо, що поліцейські недбало розглядали справу, не надавши достатніх доказів порушення. Ба більше, водієві не дали висловити свою позицію, а його права не були зачитані. Суд визнав ці порушення з боку патрульних серйозними і скасував штраф.

Ця справа нагадує, що поліцейські зобов’язані діяти в суворій відповідності до закону – пояснювати суть порушення, нагадувати про права і надавати водієві можливість захиститися. В іншому разі штрафи можуть бути оскаржені та скасовані в судовому порядку. Такий підхід є важливим інструментом для захисту своїх прав у ситуаціях, коли правоохоронці діють неправомірно.

Читай mAUTO в google.news та ТЕЛЕГРАМ

By nikolay

Related Post