Чт. Жов 3rd, 2024

Нові правила автострахування в Україні: 8 важливих змін, про які мають знати водії

В Україні скоро набуде чинності новий закон «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів», який передбачає кілька значних змін для автомобілістів, повідомляє mauto.

Основні нововведення з 1 січня 2025 року:

  1. Підвищення страхових виплат: максимальні суми компенсацій для постраждалих у дорожньо-транспортних пригодах збільшуватимуться, наближаючись до стандартів, що діють у Європі.
  2. Скасування контролю над цінами з боку держави: страховики зможуть встановлювати тарифи на ОСЦПВ на власний розсуд, зважаючи на різні умови, включно зі страховою історією клієнта, безаварійним стажем тощо.
  3. Пряме врегулювання збитків: постраждалі зможуть отримувати компенсації у свого страховика, тоді як раніше для цього слід було звертатися до страхової компанії винуватця ДТП.
  4. Новий розрахунок страхових виплат: для транспортних засобів, молодших за 5 років, під час розрахунку виплат не враховуватиметься знос, а для старіших ураховуватиметься вартість аналогічних деталей.
  5. Варіанти ремонту: страховик зобов’язаний запропонувати на вибір потерпілому три станції техобслуговування в межах 150 кілометрів від його місця проживання. Якщо умови не підійдуть, виплата буде перерахована на рахунок клієнта.
  6. Заборона франшиз: в обов’язковому страхуванні більше не будуть застосовуватися франшизи, що звільняє водіїв від необхідності самим покривати долю витрат у разі настання страхового випадку.
  7. Пільги та знижки: для деяких категорій осіб (пенсіонерів, інвалідів, ветеранів, ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС та ін.) передбачено особливі пільгові умови на оформлення страховки.
  8. Скасування ліміту відшкодування за європротоколом: наразі лімітів немає, проте в подальшому не виключається їхнє введення.


By nikolay

Related Post