Пт. Жов 4th, 2024

Як українським водіям не отримати чужий штраф: роз’яснення МВС

Останнім часом в Україні зросла кількість інцидентів, коли власники транспортних засобів стикаються з несправедливими штрафами за порушення ПДР, які вчинені не ними, а іншими особами. Міністерство внутрішніх справ пропонує розв’язання цієї проблеми через використання спеціальної послуги. Про це пише mauto.

Мова йде про оформлення статусу законного користувача транспортного засобу або використання опції автошерингу. Враховуючи, що в Україні часто практикується продаж автомобілів через довіреність, виникає проблема зі штрафами за перевищення швидкості, які фіксуються камерами автофіксації і відправляються на адресу юридичного власника. Таким чином, особа, яка фактично володіє автомобілем або кому було дозволено ним керувати, може порушити ПДР, але відповідальність лягає на того, хто зареєстрований як власник у базах даних МВС.

До того ж автовласник не може ігнорувати оплату чужих штрафів, адже це може призвести до замороження його банківських рахунків та конфіскації власності. Щоб притягти до відповідальності фактичного порушника ПДР, необхідно, щоб він особисто звернувся до поліції та подав заяву. У випадку відмови покарати його буде неможливо.

Для запобігання таким ситуаціям МВС радить власникам транспортних засобів реєструвати реального власника або особу, яка тимчасово користується автомобілем. Для того, щоб стати належним користувачем кандидат повинен мати водійське посвідчення потрібної категорії. Процедуру можна виконати через сервіс “Дія”, де слід вибрати потрібний розділ, ввести дані сторін угоди та відправити запит до МВС. Зазвичай підтвердження надходить протягом п’яти хвилин, після чого відомство може ідентифікувати водія у разі порушень ПДР.


By Vlad

Related Post