Пт. Жов 4th, 2024

В Україні ввели нову систему митного оформлення авто

З 1 вересня 2024 року в Україні почне діяти нова система митного оформлення транспортних засобів. Про це повідомила Державна митна служба, пише mauto.

Там зазначили, що було впроваджено нову автоматизовану систему, яка зараз активно функціонує у восьми контрольно-пропускних пунктах. Основною перевагою цієї системи є істотне зменшення часу, необхідного для митного оформлення транспортних засобів.

Раніше митний інспектор міг оформити до 155 авто, але з новою системою ця кількість зросла до приблизно 200 автомобілів. Система пройшла майже двомісячне випробування на одному з митних постів на Закарпатті.

Також варто зазначити, що в Україні існує план впровадження процедури розмитнення авто з іноземною реєстрацією через мобільний додаток «Дія». Проте, за бажанням власників, розмитнення також можливе на митниці в традиційному порядку.

Відповідний законопроєкт №10380, який стосується розмитнення автомобілів, був представлений у Верховній Раді. Депутати вже навіть встигли підтримати його на початковому етапі, затвердивши на першому читанні у квітні 2024 року. На даний момент документ готується до другого розгляду в парламенті.

Відповідно до нового законопроєкту, при розмитненні транспортних засобів через мобільний додаток «Дія» митна вартість буде визначатися на основі ціни нового авто тієї ж моделі з урахуванням коефіцієнта віку. Так, для нових автомобілів до одного року коефіцієнт складатиме 0,95, а для десятирічних авто – 0,21.

Функціонал розмитнення автомобілів в додатку «Дія» планується запровадити у 2024 році. Зараз депутати активно працюють над підготовкою законопроєкту №10380 до другого читання.

Водночас експерти прогнозують зниження імпорту автомобілів на єврономерах в Україну на 50%. Це може статися у випадку введення Кабінетом Міністрів військового збору у розмірі 15% при першій реєстрації авто. Про це йдеться у законопроєкті №11416, зареєстрованому в липні 2024 року.

Експерти також висловлюють думку, що не всі громадяни зможуть дозволити собі сплатити додаткові 180-250 тисяч гривень за реєстрацію нового автомобіля середнього класу. В результаті очікується зростання цін на авто з європейськими номерами та збільшення попиту на вживані автомобілі.


By Vlad

Related Post