Пт. Жов 4th, 2024

Штрафують до 51 тис. грн: за які порушення ПДР в Україні найбільші покарання

Українські водії можуть зіткнутися з різноманітними штрафними санкціями за порушення ПДР: від забрудненого номерного знака або непристебнутого ременя безпеки до керування транспортом у стані алкогольного сп’яніння. Про те, за що передбачені найжорсткіші покарання, розповідає mauto.

На які суми штрафують за керування напідпитку

Відповідно до законодавства, керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння суворо карається. Це стосується не лише водіїв, але й тих, хто передає керування нетверезим особам. За керування автомобілем у стані сп’яніння передбачено штраф у розмірі 17 тисяч гривень.

Якщо правопорушення повторюється протягом року, на водіїв накладається штраф у розмірі 34 тисяч гривень або застосовується адміністративний арешт на 10 діб. Також передбачено позбавлення права керування транспортним засобом на 3 роки та платне вилучення транспортного засобу (за наявності).

Закон також передбачає суттєве збільшення покарання за водіння авто в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння, а також під впливом медикаментів, що знижують увагу та швидкість реакції – у випадку повторного порушення протягом року.

Водіям загрожує максимальний штраф у розмірі 51 тисяча гривень, які:

  • двічі за рік отримували адміністративне покарання за аналогічне порушення;
  • відмовилися від проходження огляду на стан сп’яніння.

Окрім накладення штрафу, водії, які повторно керують транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння, підлягають таким покаранням:

  • позбавлення права керування транспортними засобами на 10 років;
  • конфіскація транспортного засобу, який є їхньою приватною власністю.

Вживання водієм заборонених речовин після ДТП

Водій, який вживає будь-які психоактивні речовини після участі в дорожньо-транспортній пригоді, підлягає значному штрафу. До таких речовин відносяться:

  • алкоголь;
  • наркотики;
  • лікарські засоби, що впливають на увагу та швидкість реакції (за винятком тих, що входять до аптечки або призначені лікарем).

Штраф накладається незалежно від проведення медичного огляду на стан сп’яніння. Розмір штрафу за це порушення становить 34 тисячі гривень.

Керування без водійських прав 

Штраф за керування транспортним засобом особою, яка не має на це права, або за передачу керування такій особі становить 3400 гривень.

Якщо водій сідає за кермо після вилучення прав, йому загрожує значний штраф у розмірі 20400 гривень.

Повторне порушення, коли водій сідає за кермо попри тимчасову заборону чи обмеження, карається штрафом у розмірі 40800 гривень.


By Vlad

Related Post