Нд. Жов 6th, 2024

Має знати кожен водій: як оскаржити штраф з дорожніх камер

Відтоді як у 2020 році на дорогах України з’явилися камери для фіксації порушень ПДР, поліція виписала водіям понад 10 мільйонів постанов. Всього штрафів було стягнуто на суму 2,1 мільярда гривень. За словами юристів, існує можливість оскарження штрафів, отриманих через дорожні камери. Про це пише mauto.

Наразі в Україні системи автоматичної фіксації порушень зосереджені на контролі за швидкісним режимом. Міністерство внутрішніх справ має намір розширити перелік порушень, які реєструються цими камерами. Зокрема, планується, що вони зможуть виявляти такі порушення, як проїзд на заборонений сигнал світлофора чи використання смуг для громадського транспорту. Однак оновлення системи, скоріше за все, можливе лише після завершення війни з РФ.

У випадку, коли система фіксує автомобіль, який перевищує швидкість, власник або фактичний кермувальник отримує “лист щастя” (постанова про притягнення до адміністративної відповідальності та штраф). Штраф можна сплатити, оскаржити в судовому порядку або ігнорувати, що тягне за собою правові наслідки.

На штраф діє знижка 50%, якщо він буде сплачений протягом перших 10 днів. На цей час в Україні штраф за перевищення швидкості на 20-50 км/год складає 340 грн (згідно з ч. 1 ст. 122 КУпАП), а за перевищення більше ніж на 50 км/год – 1700 грн (згідно з ч. 4 ст. 122 КУпАП). Несплата штрафу протягом 30 днів призводить до його примусового стягнення виконавчою службою.

Водії мають можливість впродовж 10 днів з моменту отримання повідомлення про штраф подати апеляцію до суду. Документи можна надіслати до судової інстанції, яка знаходиться за адресою реєстрації позивача або відповідача. Часто оскарження штрафів, нарахованих за порушення дорожнього руху, відбувається з двох причин. По-перше, якщо особа, яка фактично керувала транспортним засобом, не збігається з тією, на кого було оформлено штраф, і ця інформація не була внесена до системи. По-друге, якщо водій переконаний, що не порушував правила, але камера зафіксувала його помилкова.

Щоб оскаржити штраф у судовому порядку, необхідно сплатити судовий збір, який становить 420 грн. У разі успішного оскарження ці кошти будуть повернуті.

Період дії знижки на оплату штрафу не припиняється під час апеляції. Це означає, що якщо ви подали апеляцію на четвертий день після отримання штрафу, і ваша скарга була відхилена, то у вас залишиться ще шість днів для оплати штрафу зі знижкою у 50%.


By Vlad

Related Post