Пт. Жов 25th, 2024

Експерт пояснив, для чого в АКПП машини нейтральний режим

Багато автолюбителів обізнані про те, що режим N – нейтраль в автоматичній коробці передач призначений, перш за все, для розблокування трансмісії та дозволяє безпечно буксирувати автомобіль. Однак використання нейтралі у звичайних умовах, наприклад, на світлофорах, може бути допустимим лише для деяких типів автоматичної КПП. Експерт розповів, чому для класичної АКПП і для варіатора часте перемикання селектора на N загрожує проблемами.

Щоб з’ясувати, коли допустиме перемикання в режим N в автомобілі, необхідно визначити тип встановленої автоматичної трансмісії. Існує три основні типи коробок передач з двома педалями: традиційний автомат із гідротрансформатором, варіатор CVT та роботизована механіка. Всі варіанти КПП мають режим N, але його застосування може значно змінюватись в залежності від специфіки кожної з них.

У класичному автоматі режим N насамперед призначений для буксирування. Активація цього режиму призводить до зниження тиску оливи, що дозволяє буксирувати машину на швидкості до 30-40 км/год. Однак слід пам’ятати, що часте перемикання між D і N, особливо в умовах пробок, може значно прискорити зношування коробки передач.

Ситуація з варіатором аналогічна: незважаючи на конструктивні відмінності від традиційної автоматичної коробки передач, часте використання режиму N на машинах з CVT недоцільно, оскільки варіатор дуже чутливий до перегріву та надлишкових навантажень.

Щодо роботизованої коробки передач, тут картина інша. Режим N тут виявляється кориснішим. Це пояснюється відсутністю складних механічних систем, притаманних автоматів і варіаторів. У роботизованій трансмісії управління зчепленням здійснюється електронікою при натисканні на гальмо.

При використанні звичайної механічної коробки не рекомендується тривале утримання педалі зчеплення, оскільки це може призвести до швидкого зношування компонентів. З тієї ж причини при тривалих зупинках роботизованої коробки доцільно переводити селектор в режим N, що допомагає продовжити термін служби цього типу трансмісії.

Читай mAUTO в google.news та ТЕЛЕГРАМ

By nikolay

Related Post