Categories: Новини

Кожного водія в Україні змусять заплатити 5% від вартості його машини: роз’яснення

У четвер, 3 жовтня, було ухвалено постанову №1132 про реальну вартість авто. Подробиці розповідає nextcar_vn у TikTok.

“Це означає, що в договорі купівлі-продажу повинна бути вказана реальна вартість авто. Для цього треба буде зробити або оцінку автомобіля, або взяти середню ринкову вартість з сайту Мінекономіки”, – йдеться у відео, інформує “Стіна”.

Не дивлячись на те, що розміри податків залишаться незмінними, автор відео стверджує, що суми виростуть. Він наголосив, що якщо раніше в договорі вказувалася мінімальна вартість автомобіля, то зараз буде вказуватись реальна.

У МВС підкреслили, що у разі продажу двох і більше авто на рік українці мають сплачувати податки – 5% (з другої проданої за рік автомашини) та 18% (з третьої і більше). При цьому оподатковуваною базою при нарахуванні податку є середня ціна авто.

Як стверджують у МВС, у торгових організаціях, які продавали авто до ухвалення Кабміном постанови, могли подати довідку про ціну авто зі слів продавця.

“Наприклад, якщо особа продає другий за рік легковий транспортний засіб у сервісному центрі МВС, то з наявністю довідки про середню ринкову вартість його оцінять у 450 тис. грн, і податок у 5% становитиме 22,5 тис. грн. Водночас торгова організація оцінює не на основі офіційного документа, а “зі слів продавця”, наприклад, 15 тис. грн, і платить податок 750 грн. Причому вартість автомобіля преміум-класу 15 тис. грн – це не алегорія, а реальність”, – пояснив заступник міністра внутрішніх справ України Богдан Драп’ятий.

Як приклад він навів реєстрацію Tesla Model 3 2022 року випуску за 10 000 грн, хоча реальна середня ринкова вартість такого автомобіля становить 917 083 грн.

nikolay

Recent Posts

Сім фраз, які водіям не варто говорити поліцейському під час зупинки

Під час спілкування з поліцією на дорозі водіям варто бути обережними у своїх висловлюваннях, щоб…

10 хв. ago

Українським водіям загрожує нова заборона: на яких автомобілях не можна буде їздити

Незабаром на дорогах України може з’явитися нова заборона для автовласників. Верховна Рада готується розглянути законопроєкт,…

1 годину ago

Експерти назвали 8 автомобілів, які прослужать 20 років і не зламаються

Автомобільний ринок змінюється з неймовірною швидкістю: технології розвиваються, екологічні норми посилюються, а автовиробники все частіше…

2 години ago

В Україні розробили аналог автомобіля ЛуАЗ-967 (відео)

Відомий транспортер переднього краю ЛуАЗ-967 отримав спадкоємця – автомобіль-амфібію “Алігатор”, повідомляє Telegram-канал ACgarageNews. Машина розроблена…

3 години ago

Рідкісний Ford Mustang Boss знайшли після 50 років простою (відео)

Mustang Boss 429 — один із найрідкісніших і найвідоміших маслкарів, який вважається однією з найцінніших…

4 години ago

Автомобіль може коштувати дешевше: за що виписують найвищі штрафи водіям в Україні

В Україні штрафи за порушення Правил дорожнього руху (ПДР) є одним із найпоширеніших видів адміністративного…

5 години ago