Categories: Новости

Покупцям нових автомобілів в Україні доведеться додатково платити 180-280 тисяч грн

У разі впровадження в Україні нового військового збору у розмірі 15% при першій реєстрації авто власники нових транспортних засобів будуть змушені сплачувати додаткові 180-280 тисяч гривень. Такий прогноз дає Галина Шипулова, керівник дилерської мережі «Автотрейдінг Атолл Груп», пише mauto.

Відповідно до її розрахунків, зміни в податковому законодавстві можуть призвести до значного збільшення витрат на придбання автомобілів середнього класу. Зараз при реєстрації такого авто покупці вносять від 30 до 80 тисяч гривень у вигляді податків та зборів. Однак після реформ ця сума може збільшитися до 180-280 тисяч гривень. Експерт Шипулова вважає, що враховуючи загальне зниження рівня добробуту населення, таке подорожчання може спричинити зменшення продажів автомобілів утричі або навіть більше.

Тим часом Артем Ткаченко, бренд-директор Volvo в Україні, передбачає зниження кількості реєстрацій нових автомобілів, оскільки потенційні покупці можуть бути не готові до сплати підвищених податків.

Раніше міністр фінансів Сергій Марченко підкреслив важливість сплати податків для підтримки ЗСУ. Він прокоментував ініціативу уряду щодо збільшення існуючих податків та введення нових, включаючи військовий збір на придбання автомобілів.

«Це єдиний мій аргумент, чому саме зараз потрібне підвищення податків, чому саме так та чому у такий спосіб», — зазначив Марченко.

Він також висловив думку, що в умовах війни придбання автомобіля не є першою необхідністю, але може стати додатковим джерелом підтримки військових за рахунок військового збору.

«Зростання цін на що? Авто? Квартири? Наскільки зараз це нагальна потреба? Ще раз, я підкреслю – у нас проблема безпеки, горить хата, а ви кажете, що не треба купувати засоби гасіння, а краще купити автомобіль. Без проблем, купуйте новий автомобіль, але додатково підтримаєте ще Збройні Сили. По-перше, купівля авто зараз не є нагальною критичною потребою. По-друге, для сектора безпеки і оборони автомобілі ввозяться без мита та без сплати ПДВ», — додав він.

Марченко також відзначив, що автодилери критикують запровадження військового збору, стверджуючи, що це може призвести до тінізації ринку, він вважає, що хоч це частково і можливо, але таким питанням повинні займатися правоохоронні органи.

Міністр фінансів України також заявив, що країна стикається з двома серйозними викликами: великою бюджетною прогалиною та необхідністю терміново знайти кошти для її ліквідації. Він підкреслив, що основна частина цих коштів має бути спрямована на підтримку Сил оборони, зокрема на виплату заробітної плати військовослужбовцям.

Vlad

Recent Posts

Водіїв в Україні можуть штрафувати за пасажирів: кого стосується

В Україні культура використання автомобільних ременів безпеки залишається на дуже низькому рівні. Статистика показує, що…

2 недели ago

ТОП-10 старих авто, які без поломок можуть проїхати понад 500 000 км

Сучасні автомобілі вважаються надійними, якщо вони можуть проїхати 200 000 км без серйозних технічних проблем.…

3 недели ago

Renault здивував: яку цікаву деталь приховує найдешевша модель (фото)

Dacia Sandero 2025 року – це бюджетний хетчбек, який є найдоступнішою моделлю від Renault на…

3 недели ago

На український ринок вийшов новий автомобільний бренд Ineos (фото)

На автомобільному ринку України з’явились позашляховики від нового британського бренду Ineos. Однією з найпопулярніших моделей…

3 недели ago

Уряд готує нові зміни для водіїв: чого очікувати

В Україні найближчим часом очікуються значні зміни у процедурі видачі водійських посвідчень. Законопроєкт №8082, який…

3 недели ago

Поліцейський розповів, на які авто найчастіше звертають увагу патрульні

Зупинка автомобіля поліцією в Україні чітко регламентована і здійснюється лише за наявності певних підстав. Найчастіше…

3 недели ago