Згідно з новими правилами, українці ризикують втратити свої водійські права у разі недотримання мобілізаційних вимог. Однак подібні міри діють не для всіх, пише mauto.

Закон, що набрав чинності 18 травня, надає ТЦК право через суд обмежувати можливість військовозобов’язаних осіб керувати транспортними засобами. Однак військкомат має спершу викликати особу, оголосити про її розшук, відправити офіційний запит і тільки після цього може звертатися до суду.

У випадку, якщо суд встановить факт ухилення водія від явки до військкомату, у нього можуть тимчасово вилучити водійські права. Таке рішення передається до органів виконавчої влади, які реєструють інформацію у відповідній базі. У разі зупинки такого водія поліцією, правоохоронці мають право конфіскувати водійське посвідчення. Відновлення водійських прав у такому випадку буде можливе лише через ТЦК.

Однак деяким громадянам подібні міри не загрожують. Дані норми закону не розповсюджується на водіїв, які заробляють водінням на життя, інвалідів, а також осіб, що доглядають за інвалідами I та II групи.