Categories: Новости

Як можуть покарати водія за розмови по телефону під час їзди

В Україні заборонено розмовляти по телефону без використання гарнітури під час керування автомобілем. Порушникам, які ігнорують це правило, може загрожувати не тільки штраф, але й, за певних обставин, втрата водійських прав. Про це пише mauto.

Журналісти РБК-Україна звернулися до юриста Вадима Володарського за коментарем щодо суми передбачено штрафу за розмови по телефону під час водіння.

Скільки доведеться заплатити за розмови по телефону під час їзди

Водії, які використовують телефон під час водіння без використання гарнітури, можуть зіткнутися зі штрафом. Згідно зі статтею 122 Кодексу про адміністративні правопорушення, така поведінка карається штрафом у розмірі 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 510 гривень. Це правило не поширюється на водіїв службових автомобілів у разі виконання ними службових обов’язків.

У ситуації, коли використання телефону призводить до аварійної ситуації, наприклад, коли інші учасники дорожнього руху змушені раптово змінювати швидкість або напрямок руху, штраф збільшується до 85 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або 1 445 гривень. Також можливе позбавлення права керування транспортними засобами на термін від шести місяців до одного року.

«Щоправда, важко уявити, як може створити аварійну ситуацію «чисте» таке порушення, без додавання інших — порушення пріоритету, рядності тощо», — зауважує Володарський.

Якщо ж штраф було накладено безпосередньо поліцією, водій має право оскаржити його в суді. У такому випадку важливими будуть докази, які можуть надати поліцейські, наприклад, фотографії або відеозаписи, що підтверджують використання телефону без гарнітури під час водіння.

Vlad

Recent Posts

Водіїв в Україні можуть штрафувати за пасажирів: кого стосується

В Україні культура використання автомобільних ременів безпеки залишається на дуже низькому рівні. Статистика показує, що…

2 недели ago

ТОП-10 старих авто, які без поломок можуть проїхати понад 500 000 км

Сучасні автомобілі вважаються надійними, якщо вони можуть проїхати 200 000 км без серйозних технічних проблем.…

2 недели ago

Renault здивував: яку цікаву деталь приховує найдешевша модель (фото)

Dacia Sandero 2025 року – це бюджетний хетчбек, який є найдоступнішою моделлю від Renault на…

2 недели ago

На український ринок вийшов новий автомобільний бренд Ineos (фото)

На автомобільному ринку України з’явились позашляховики від нового британського бренду Ineos. Однією з найпопулярніших моделей…

2 недели ago

Уряд готує нові зміни для водіїв: чого очікувати

В Україні найближчим часом очікуються значні зміни у процедурі видачі водійських посвідчень. Законопроєкт №8082, який…

2 недели ago

Поліцейський розповів, на які авто найчастіше звертають увагу патрульні

Зупинка автомобіля поліцією в Україні чітко регламентована і здійснюється лише за наявності певних підстав. Найчастіше…

2 недели ago