Останнім часом в Україні спостерігається тенденція серед деяких представників поліції застосовувати неправомірні методи для зупинки автомобілістів і безпідставно накладати на них штрафні санкції. До такого висновку можна дійти, аналізуючи нещодавні рішення певних судових інстанцій. Про це пише mauto.

З рішення у справі №548/558/24 стає зрозуміло, що поліція використовує оперативний план “Перехоплення” як привід для зупинки автомобілів. Ця процедура введена з метою пошуку правопорушників, які можуть використовувати автотранспорт. Однак судова практика показала, що поліцейські не завжди інформують водіїв про причини зупинки, а замість цього одразу переходять до перевірки технічного стану транспортного засобу та документів.

Так, мешканцю Полтавської області було винесено штраф у розмірі 340 гривень за ч.1 ст.121 КУпАП за використання зношеної гуми. Проте чоловік вирішив не миритися з цим і подав апеляцію до суду. В ході судового розгляду виявилося, що поліцейські неправомірно притягли його до відповідальності, адже вони не мали законних підстав для перевірки автомобіля на предмет порушень. Згідно з планом “Перехоплення”, їхні повноваження обмежувалися лише перевіркою особи водія та пасажирів, а також поверхневим оглядом транспортного засобу.

В результаті суд визнав штраф неправомірним і анулював його. Однак багато водіїв, не знаючи своїх прав, не оскаржують штрафи, які неправомірно накладають на них патрульні й без заперечень їх сплачують.