У випадку, коли правоохоронці зупиняють автомобіль, обґрунтовуючи причину операцією “Перехват”, але не інформують водія про це негайно, а замість цього виписують штраф за порушення ПДР, таке стягнення вважається незаконним. До такого рішення дійшов Другий апеляційний адміністративний суд у справі №548/558/24. Про це пише mauto.

У лютому 2024 року на Полтавщині поліцейські зупинили вантажний автомобіль MAN TGX з причепом. В ході інспекції офіцери виявили, що протектор шин машини мав локальні ушкодження та сліди відшарування. В результаті було складено протокол на водія за порушення частини 1 статті 121 КУпАП, який передбачає штраф у розмірі 340 гривень.

Незгодний зі штрафом водій оскаржив рішення в суді. Суд першої інстанції анулював штраф, однак Патрульна поліція Полтавщини подала апеляцію.

Проте апеляційний суд другої інстанції відхилив скаргу Патрульної поліції, не врахувавши аргумент про проведення операції “Перехват”, яка діяла в області у зв’язку з розшуком особи, причетної до скоєння кримінального злочину, оскільки ця інформація не була повідомлена водію. З відеодоказів, які були розглянуті судом, стало ясно, що причина зупинки не була озвучена водієві, а поліцейські відразу приступили до перевірки шин.

Важливо зазначити, що в Україні існують законні підстави, за якими правоохоронці мають право зупиняти транспортні засоби. Існує десять основних причин, зокрема до них відносяться: порушення правил дорожнього руху водієм, наявність видимих дефектів у транспортному засобі, причетність водія або пасажирів до аварії чи злочину, використання транспортного засобу як інструменту для скоєння злочину, розшук транспортного засобу, якщо водій чи пасажири є свідками ДТП або кримінального правопорушення, а також потреба у наданні допомоги іншим особам на дорозі чи поліції.

Також слід зазначити, що іноді поліція виправдовує зупинку автомобілів так званою профілактикою, але Восьмий апеляційний адміністративний суд у справі №944/3981/20 дійшов висновку, що “відпрацювання програми безпеки дорожнього руху” не може бути використана як законна підстава для зупинки транспортного засобу.