Українські законодавці обговорюють можливість збільшення відповідальності за фальсифікацію пробігу автомобілів, що може призвести до нарахування штрафу у розмірі від 8500 до 34000 гривень для водіїв. Про це пише mauto.

На сайті українського Уряду опублікували інформацію про законопроєкт №10216, який був зареєстрований ще 6 листопада 2023 року. Він передбачає введення відповідальності за зміну показників пробігу автомобілів.

Ціль цього законопроєкту включає:

– Забезпечення захисту прав покупців вживаних автомобілів.

– Зменшення числа дорожніх аварій.

– Підтримка прозорого продажу автомобілів.

Відповідно до нового закону, штрафні санкції за перше порушення становитимуть від 8500 до 17000 гривень, а за повторне порушення протягом року – від 17000 до 34000 гривень.

Щоб уникнути штрафів за скручення пробігу автомобіля:

– Не змінюйте дані щодо пробігу.

– При придбанні вжитого авто ретельно перевіряйте його історію.

– Зберігайте всі документи, які підтверджують реальний пробіг автомобіля.

Щоб дізнатися історію автомобіля:

– Перевірте VIN-код на сайтах спеціалізованих компаній.

– Зверніться до сервісного центру, де проводили обслуговування авто.

– Дізнайтесь про пробіг машини в МВС.

Крім того, необхідно зберігати всі документи, пов’язані з обслуговуванням автомобіля, включаючи чеки, квитанції, а також акти приймання-передачі транспортного засобу.

Штрафи за маніпулювання даними про пробіг є важливим інструментом у боротьбі з шахрайством на ринку вживаних автомобілів. При покупці авто з пробігом необхідно бути особливо обережними та ретельно перевіряти його історію, вимагаючи офіційні документи щодо пробігу.