Проходження обов’язкового технічного огляду в Україні має критичне значення і не є простою формальністю, яку можна ігнорувати на власний розсуд. Законодавство передбачає суворе покарання за експлуатацію автотранспорту, який не пройшов відповідну процедуру. В окремих випадках за це навіть можуть відбирати водійські права, повідомляє mauto.

Юристи зазначають, що в Україні наразі обов’язковий технічний огляд застосовується лише до легкових автомобілів, які експлуатуються в корпоративному секторі, а також до автобусів і різного роду спецтехніки. Штраф за перше порушення цього правила, згідно з частиною 3 статті 121 КУпАП, становить 340 гривень.

Багато людей піддаються спокусі оплатити маленький штраф і продовжувати їздити без технічного огляду. Проте вони навіть не підозрюють, що за повторне порушення загрожує значно більший штраф у розмірі від 850 до 1700 гривень, а також можливе позбавлення прав на строк від 3 до 6 місяців. Альтернативою є можливість адміністративного арешту на період до 10 діб.