Categories: Новости

Рада готує нові обмеження для автовласників: що заборонять

Уряд схвалив законопроєкт № 8172, спрямований на підтримку розвитку екологічно чистого громадського транспорту та посилення інфраструктури зарядних станцій в Україні. Про це пише mauto.

Документ встановлює значні обмеження на закупівлю та експлуатацію дизельних та бензинових автобусів у сфері громадського транспорту. Починаючи з 2036 року, лише електричні автобуси, включаючи водневі паливні елементи, або транспортні засоби, що працюють на газі, будуть допущені до міських автобусних маршрутів в Україні. Це означає, що використання традиційних автобусів на викопному паливі буде поступово припинено, сприяючи переходу до більш стійких та екологічно безпечних альтернатив.

Очікується, що прийняття цього закону значно змінить ландшафт громадського транспорту в Україні. За даними асоціації українських автовиробників «Укравтопром», до 2030 року близько 25% усього громадського транспорту у великих містах будуть складати автобуси, які працюють на електриці або газі.

Більше того, передбачається, що цей показник подвоїться до 2033 року, що свідчить про вражаючий перехід до екологічно чистих транспортних рішень. 

З урахуванням ключового значення зарядної інфраструктури, закон спрямований на її розширення. Простіші вимоги до земельних ділянок для електрозарядних станцій сприяють їх швидкому розгортанню, а звільнення від плати за потужність для тих, що підключені до мережі «Укренерго» до 2024 року, допомагають створити сприятливі умови для розвитку екосистеми електромобілів і підвищення доступності зарядних станцій у всій країні.

Також законодавство розширює підтримку для житлових районів, дозволяючи встановлювати зарядні станції поблизу багатоквартирних будинків при наявності достатньої потужності. Ця ініціатива сприяє не лише збільшенню доступності зарядної інфраструктури, а й стимулює мешканців до використання електромобілів, сприяючи розвитку екологічної свідомості у громадах.

Ухвалення Верховною Радою законопроєкту №8172 підкреслює відданість України просуванню ініціатив з розвитку екологічно чистого громадського транспорту. Шляхом сприяння впровадженню електричних та газових автобусів і надання пріоритету розвитку зарядної інфраструктури, цей закон створює сприятливі умови для поширення електромобілів по всій країні.

Україна поступово відмовляється від використання дизельних та бензинових автобусів на користь електричних та газових альтернатив. Цей крок спрямований на зниження вуглецевого сліду країни та поліпшення якості повітря, що створює більш здорове середовище для місцевого населення. Приймаючи це рішення, Україна також приєднується до міжнародних ініціатив з боротьби зі зміною клімату та переходу на більш екологічні види транспорту.

Vlad

Recent Posts

Водіїв в Україні можуть штрафувати за пасажирів: кого стосується

В Україні культура використання автомобільних ременів безпеки залишається на дуже низькому рівні. Статистика показує, що…

2 недели ago

ТОП-10 старих авто, які без поломок можуть проїхати понад 500 000 км

Сучасні автомобілі вважаються надійними, якщо вони можуть проїхати 200 000 км без серйозних технічних проблем.…

2 недели ago

Renault здивував: яку цікаву деталь приховує найдешевша модель (фото)

Dacia Sandero 2025 року – це бюджетний хетчбек, який є найдоступнішою моделлю від Renault на…

2 недели ago

На український ринок вийшов новий автомобільний бренд Ineos (фото)

На автомобільному ринку України з’явились позашляховики від нового британського бренду Ineos. Однією з найпопулярніших моделей…

3 недели ago

Уряд готує нові зміни для водіїв: чого очікувати

В Україні найближчим часом очікуються значні зміни у процедурі видачі водійських посвідчень. Законопроєкт №8082, який…

3 недели ago

Поліцейський розповів, на які авто найчастіше звертають увагу патрульні

Зупинка автомобіля поліцією в Україні чітко регламентована і здійснюється лише за наявності певних підстав. Найчастіше…

3 недели ago