В Україні не тільки штрафують за стоянку, а й за зупинку в недозволеному для цього місці. Однак існують винятки, такі як форс-мажорні обставини, наприклад, закінчення бензину у баку автомобіля. В такому випадку водій повинен включити аварійні вогні та зупинитися на узбіччі, щоб не перешкоджати іншим учасникам дорожнього руху. Водночас відсутність палива не завжди може служити виправданням для звільнення від відповідальності, пише mauto.

Так, у Німеччині можуть оштрафувати за водіння з порожнім паливним баком. Штраф становить 70 євро (приблизно 3000 гривень) за безпідставну зупинку на автобані через раптову нестачу пального. Місцеве законодавство розглядає це як порушення через недбалість водія, а не як форс-мажор.

Вважається, що водії, які планують виїзд на швидкісну дорогу, повинні перед цим переконатися, що у них достатньо палива в баку. Якщо кермувальник не зробив цього перед виїздом і через це автомобіль зупинився посеред автобану, то цим ненавмисно створив аварійну ситуацію, за що він повинен нести відповідальність.