Categories: Новини

Водіїв в Україні з 16 липня примусово доставлятимуть до ТЦК

Починаючи з 16 липня 2024 року, українські поліцейські отримають право примусово доставляти до ТЦК та СП водіїв, які перебувають у розшуку через несвоєчасне оновлення даних військового обліку. Про це пише mauto.

Відповідно до нового закону про мобілізацію та військовий облік, який набув чинності 18 травня 2024 року, всі військовозобов’язані чоловіки в Україні (віком від 18 до 60 років) повинні оновити свої військово-облікові дані до 16 липня цього року. Це можна зробити, зокрема через додаток “Резерв+” або в ЦНАП.

Якщо військовозобов’язані не оновлять інформацію про себе до 16 липня 2024 року, їх вважатимуть такими, що ухиляються від мобілізації. Це призведе до тимчасових обмежень у деяких правах, зокрема у праві керування транспортними засобами. Начальник ТЦК має подати відповідну позовну заяву до суду. Проте перед цим ТЦК та поліція повинні вжити заходів для оновлення військово-облікових даних. Позовну заяву на тимчасову заборону керування автомобілем можна подати лише у випадку, якщо поліція не змогла доставити ухилянта до ТЦК.

Також з 16 липня можливе примусове супроводження військовозобов’язаних для постановки на військовий облік. Поліція застосовуватиме адміністративний арешт до тих, хто перебуває у розшуку, і примусово доставлятиме їх до ТЦК для уточнення військово-облікових даних.

На практиці це означає, що в Україні поліцейські мають право зупиняти автомобілі та перевіряти документи, включаючи військовий квиток. Співробітники ТЦК також можуть перевіряти на блокпостах у військовозобов’язаних чоловіків наявність військового квитка та вручати повістки. Відповідно до нового закону про мобілізацію, поліцейські мають право примусово доставляти військовозобов’язаних, які перебувають у розшуку, до ТЦК для уточнення військово-облікових даних. Це стосується й водіїв.

Також новий закон про мобілізацію регламентує обов’язки щодо військово-транспортного забезпечення під час воєнного стану. Він дозволяє за потреби вилучати автомобілі та інший транспорт на користь Збройних Сил України. У фізичних осіб можуть вилучити транспортний засіб для української армії, якщо у них є кілька таких у власності. Вилучати можуть лише ті транспортні засоби, які підходять для використання на фронті або в прифронтових зонах.

Vlad

Recent Posts

Експерти назвали десять функцій, без яких сьогодні не варто купувати автомобіль

Динаміка розвитку технологій, що застосовуються в автомобілях, настільки стрімка, що пересічним водіям буває дуже складно…

5 хв. ago

0,8 л на 100 км: Mitsubishi представила новий кросовер Outlander PHEV 2025

Оновлений кросовер Outlander PHEV 2025 від компанії Mitsubishi вийде на японський ринок восени цього року,…

2 години ago

В Україну привезли легендарний спортивний автомобіль Ford Mustang Shelby Eleanor (фото)

На дорогах України з'явився ще один спорткар Ford Mustang Shelby Eleanor. Як повідомляє mauto, йдеться…

18 години ago

Нові правила автострахування в Україні: 8 важливих змін, про які мають знати водії

В Україні скоро набуде чинності новий закон «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів»,…

20 години ago

У Монако виявили замаскований український Porsche за 10 мільйонів гривень

У князівстві Монако помітили спортивний автомобіль Porsche 911 GT3 на українській реєстрації, інформує видання mauto.…

22 години ago

Тисячі українських водіїв ризикують стати пішоходами

Автомобілісти в Україні можуть отримати штраф за тоноване скло. Особливо ризикують водії машин, затонованих із…

1 день ago