Уряд України вніс нововведення до процедури державної реєстрації, перереєстрації та зняття з обліку транспортних засобів. Відтепер під час процесу перереєстрації автомобілів у сервісних центрах МВС особи будуть перевірятися за Державним реєстром санкцій. Про це пише mauto.

У випадку, якщо фізична або юридична особа буде виявлена у цьому реєстрі, їй буде відмовлено у можливості реєстрації, перереєстрації або зняття свого транспортного засобу з обліку.

Державний реєстр санкцій був створений за рішенням Ради національної безпеки та оборони (РНБО), і президент Володимир Зеленський ввів його в дію своїм указом у січні 2024 року. Реєстр офіційно почав діяти з 11 квітня 2024 року і на червень 2024 року включає більше ніж 10 тисяч фізичних осіб та понад 7 тисяч юридичних осіб, які перебувають під санкціями.

Інформація про осіб, на яких накладені санкції на підставі рішень Ради національної безпеки та оборони України чи судових рішень, зібрана у Державному реєстрі санкцій. Будь-хто може замовити електронний витяг з цього Реєстру за необхідності.

Зазначимо, що влітку 2023 року до Верховної Ради було внесено проєкт закону №9504. Він пропонує ввести додаткові перевірки для громадян при отриманні водійських прав, реєстрації та перереєстрації автомобілів в сервісних центрах МВС. Автори ініціативи вказують на відсутність законодавчих підстав для доступу сервісних центрів МВС до необхідної інформації для надання послуг.

У травні 2024 року Комітет Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури рекомендував депутатам підтримати цей законопроєкт у першому читанні.

У разі прийняття цього законопроєкту парламентом і підписання його президентом Володимиром Зеленським сервісні центри МВС зможуть отримувати з Демографічного реєстру такі дані громадян: ім’я, дату і місце народження, адресу проживання, дані внутрішнього та закордонного паспортів, унікальний номер запису в реєстрі, а також цифрове зображення обличчя.

Також раніше стало відомо, що дані про українських водіїв будуть включені до Реєстру військовозобов’язаних “Оберіг”. Він буде містити інформацію про серію та номер водійського посвідчення, дату видачі, орган, який видав посвідчення, термін дії та категорію транспортного засобу, яким може керувати військовозобов’язаний. Це передбачено Законом 3549-ІХ, який стосується цифровізації військового обліку та створення Електронного кабінету військовозобов’язаного.