В Україні існує думка, що водійські права можуть забрати тільки за дуже серйозні порушення правил дорожнього руху. Однак іноді можливість стати пішоходом може з’явитися навіть без особливих причин. Наприклад, через незначну тріщину на вітровому склі автомобіля. Про це пише mauto.

Пошкодження лобового скла – це неприємність, з якою може зіткнутися будь-який водій. Невеликий камінчик, що випадково потрапив з-під колеса автомобіля, що їде попереду, може залишити скол або тріщину на склі. Багато водіїв не надають цьому великого значення і навіть не розглядають це як можливу загрозу для своїх водійських прав.

Юристи ж наголошують, що останнім часом поліція розглядає пошкодження вітрового скла в зоні роботи склоочисників як технічну несправність, яка забороняє подальшу експлуатацію автомобіля (п. 6.8.5 ДСТУ 3649:2010). Це може призвести до кваліфікації дій водія за ч.1 ст.121 КУпАП і накладення штрафу в 340 гривень. Попри це, багато водіїв не вважають проблему серйозною, хоча повторне порушення може призвести до позбавлення водійських прав відповідно до закону.

Експерти з права підкреслюють, що в таких випадках дії поліції є неправомірними й можуть бути легко оскаржені в суді. Проте водії рідко звертаються до суду, поки не стикаються із загрозою втрати своїх водійських прав.