Останнім часом в Україні зросла увага до питання позбавлення водійських прав за невиконання вимог мобілізаційного законодавства. Закон жорстко карає осіб, які ігнорують повістки або порушують правила військового обліку. Для водіїв, що знаходяться в країнах ЄС, важливо знати, як ці заходи реалізуються на практиці і який вплив вони можуть мати на їх водійські права, пише mauto.

Деталі цього питання роз’яснив адвокат Роман Лихачов на своїй сторінці у Facebook.

Що сказано в законодавстві

Згідно з чинним законодавством, тільки суд має право накладати обмеження на право керування транспортним засобом. Якщо особа, яка підлягає мобілізації, свідомо порушує мобілізаційні закони або не виконує вимоги повісток, начальник ТЦК та СП звертається до Нацполіції. Це може призвести до розшуку, адміністративного затримання та примусового доставлення особи до військкомату.

Якщо розшук не дає результатів, начальник ТЦК надсилає рекомендований лист з вимогою виконати обов’язки. Якщо лист не можна вручити або особа відмовляється його отримати, він повертається з відповідною відміткою до ТЦК. У такій ситуації військкомат може звернутися до суду з проханням тимчасово призупинити дію водійського посвідчення.

Процедура та терміни

Особа, якій загрожує обмеження прав на керування ТЗ, має десять днів для того, щоб виконати вимоги, зазначені у документі. Якщо цього не буде зроблено, ТЦК подасть до суду позов про тимчасове обмеження водійських прав.

Варто зазначити, що рішення суду може бути оскаржене протягом 15 днів після його винесення. Проте подача апеляції не припиняє виконання рішення.

Тимчасове обмеження водійських прав триватиме до тих пір, поки не будуть виконані всі вимоги або не буде скасоване це обмеження.

А як щодо громадян за кордоном

На даний час відсутній конкретний механізм для громадян, які знаходяться за кордоном, і незрозуміло, як будуть діяти обмеження щодо тих, хто ухиляється від мобілізації та перебуває за межами країни. Це додає додаткові труднощі та невизначеність для осіб, які перебувають за межами України.