Не рідко українські автомобілісти ігнорують окремі норми ПДР, сприймаючи їх як несуттєві. Однак недотримання цих правил може призвести до дуже неприємних наслідків, включаючи втрату водійських прав. Зокрема, порядок перетину залізничних переїздів часто залишаються поза увагою водіїв. Про це пише mauto.

Згідно з ПДР існують певні обставини, за яких перетин залізничного переїзду є категорично забороненим. Це стосується випадків, коли забороняючий сигнал подає черговий, працюють світлові або звукові сигнали, а також коли шлагбаум знаходиться в опущеному стані чи починає опускатися. В’їзд на переїзд також заборонений, якщо за ним є затор або при наближенні поїзда чи дрезини.

Порушення правил перетину залізничних переїздів може призвести до наступних санкцій:

  • мінімальне покарання – штраф у розмірі 340 гривень;
  • у випадку, коли рух через переїзд був заборонений, штраф може збільшитися до 850 гривень, а також можливе позбавлення прав керування на термін до одного року або адміністративний арешт на термін від 7 до 10 днів;
  • для водіїв, які перевозять пасажирів або небезпечні вантажі, передбачено більш суворі заходи: вони можуть бути позбавлені водійських прав на термін до трьох років або отримати арешт на термін до 15 днів.

У випадку порушення правил переїзду водієм-перевізником або під час транспортування піротехнічних вантажів, санкції можуть бути наступними:

  • позбавлення права керування на термін від одного до трьох років з можливістю конфіскації транспортного засобу;
  • адміністративний арешт на термін від 10 до 15 днів з можливістю конфіскації транспортного засобу.