Відповідно до мобілізаційного закону №10449, прийнятого Верховною Радою у квітні 2024 року, ТЦК мають право ініціювати судові процеси проти осіб, які уникають військової служби, з метою анулювання їхніх водійських прав. Проте існують обставини, за яких суд може виступити на захист прав громадян і відхилити такий позов. Про це пише mauto.

Законодавство передбачає можливість для ТЦК звертатися до суду з позовом про заборону водіння для тих, хто ухиляється від військової служби.

Однак суд може відмовити у задоволенні такого позову з декількох причин, наприклад, якщо автомобіль є єдиним джерелом доходу для громадянина, що робить неможливим обмеження його права на керування транспортним засобом.

Існує також і інша причина, коли законодавство забороняє позбавляти водійських прав громадянина, зокрема, якщо він або особа, яка знаходиться у нього на утриманні, має інвалідність I або II групи або, якщо це дитина з інвалідністю. У таких ситуаціях право на керування транспортним засобом залишається недоторканим.