Відповідно до останніх змін у законодавстві України, що стосуються мобілізації та військового обліку, які набрали чинності 18 травня 2024 року, водіям, яких зупиняють на дорозі, необхідно пред’являти військовий квиток або інші військово-облікові документи на вимогу представників ТЦК та поліції. Проте, за словами адвоката Романа Сімутіна, існує один виняток, коли цю вимогу можна не виконувати на законних підставах. Про це пише mauto.

Таким випадком є ситуація, коли оголошено повітряну тривогу, і людина поспішає до найближчого укриття. У цей час представники ТЦК та поліції не мають права затримувати або зупиняти військовозобов’язаних осіб.

Роман Сімутін підкреслив, що безпека життя та здоров’я громадян є пріоритетом і в разі повітряної тривоги, якщо особа заявляє про намір дістатися до укриття, її не можна зупиняти.

Втім існують випадки, коли поліція може не враховувати заяви водія про повітряну тривогу. Наприклад, у 2022 році в Києві під час повітряної тривоги поліція зупинила автомобіль Volkswagen, водій якого, як виявилося, міг бути в нетверезому стані. Поліція запропонувала йому пройти тест на вміст алкоголю в крові.

Водій відмовився від тесту, посилаючись на те, що він прямує до укриття і в результаті був оштрафований. Однак Подільський районний суд Києва скасував штраф, вказавши на те, що під час повітряної тривоги важливіше за все — це збереження життя та здоров’я.