Керування автомобілем вимагає повної уваги та концентрації, тому водіям заборонено говорити по телефону без використання навушників, перебуваючи за кермом. У разі нехтування цим правилом кермувальники можуть зіткнутися зі штрафними санкціями або навіть втратою водійських прав. Про це пише mauto.

Юрист Вадим Володарський пояснив, що розмір штрафу за використання телефону без гарнітури під час водіння становить 30 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, а це 510 гривень. Якщо таке порушення спричинило аварійну ситуацію, сума штрафу може збільшитись до 85 неоподаткованих мінімумів, що еквівалентно 1 445 гривням. Крім того, може бути накладено обмеження на право керування транспортним засобом терміном від 6 місяців до 1 року.

“Однак важко уявити, як саме просте використання телефону може самостійно створити аварійну ситуацію без інших порушень, таких як порушення пріоритету чи рядності”, — підкреслює юрист.

У випадку, коли поліція виписує протокол за вчинення дій, що призвели до аварійної ситуації, це питання передається на розгляд суду. Щодо звичайного штрафу, існує можливість його оскарження у судовому порядку. Ключовими доказами в цій ситуації є фото чи відео, які підтверджують користування мобільним телефоном без використання гарнітури під час керування автомобілем