Тільки одиницям відомо, що в 1967 році в конструкторсько-експериментальному відділі Запорізького автозаводу почали розробку “Запорожця” з розсувним кузовом. Про це пише mauto.

Цей проєкт доручили Петру Ковбасюку, начальнику кузовної ділянки цеху. Йому допомагали кузовники Василь Кутарєв, Віктор Тригуб, Олексій Тютюнник, Євген Васильєв та інші. 

Що це була за машина? 

ЗАЗ-966 мав здатність буквально розкладатися на частини. Автомобіль був розміщений на спеціальному стенді з вбудованими електромоторами. Після їх увімкнення, боковини кузова, капот, кришка багажника та крила роз’їжджалися в різні боки по спеціальних напрямних. Виявляється, що цей “Запорожець” був створений для виставок, щоб демонструвати відвідувачам всі переваги нової моделі ЗАЗ-966.

Нагадаємо, що в 1967 році ЗАЗ-966 замінив модель 965 і відзначався абсолютно новим, більш комфортним кузовом. Спочатку автомобіль оснащувався 30-сильним двигуном об’ємом 887 куб. см, який був покращеним варіантом попереднього “повітряника”. Через рік він отримав новий 1,2-літровий двигун потужністю 40 кінських сил. Такий “Запорожець”, який у народі називали “мильницею” або “вухатим”, виробляли до 1971 року, коли його змінив ЗАЗ-968.