У липні 2024 року на українських дорогах з’явилися 17 нових радарів TruCAM, призначених для вимірювання швидкості авто. Про це повідомила Патрульна поліція, пише mauto.

Згідно з інформацією, тепер патрульні використовують 160 радарів TruCAM для вимірювання швидкості на 195 ділянках автомобільних доріг.

Патрульні поліцейські зазвичай застосовують ці радари на ділянках доріг, де часто трапляються аварії, а також у місцях з високою концентрацією ДТП, що частіше всього спричинені перевищенням швидкості.

Поруч з поліцейськими, які використовують TruCAM, встановлені камери автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху. Наразі ці камери фіксують лише ті автомобілі, які перевищують дозволену швидкість. Вважається, що така комбінація засобів контролю ефективніше протидіє водіям, які не дотримуються швидкісного режиму.

Водіїв попереджають про застосування фото- та відеофіксації порушень ПДР спеціальними дорожніми знаками. Крім того, поруч із патрульними поліцейськими, які використовують радари TruCAM, має бути службовий автомобіль з увімкненими синіми проблисковими маячками.

Зараз радари TruCAM не застосовуються в Донецькій і Луганській областях, де тривають активні бойові дії з РФ. У Запорізькій, Миколаївській, Сумській, Харківській та Херсонській областях ці пристрої застосовуються лише вибірково, оскільки в деяких регіонах також можуть відбуватися бойові зіткнення з ворогом.

Згідно з інструкцією, радар TruCAM повинен бути встановлений стаціонарно під час вимірювання швидкості транспортних засобів. Також, відповідно до одного з судових рішень, ручне вимірювання швидкості автомобілів порушує ст. 40 Закону України «Про національну поліцію». Однак багато патрульних поліцейських продовжують використовувати TruCAM, тримаючи його в руках.

На законодавчому рівні вже почали боротися з такою неправомірною практикою. На початку 2024 року в Уряді зареєстрували законопроєкт №10441, який передбачає обов’язкове стаціонарне встановлення технічних засобів для фіксації швидкості транспортних засобів, включаючи радари TruCAM і заборону їх ручного використання. Це сприятиме усуненню різних тлумачень норм Закону України «Про національну поліцію». Цей документ наразі знаходиться на розгляді профільного Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності.